Slikarska kolonija "Nis-Naftagas"

Pored vrhunskih proizvodnih rezultata, rukovodstvo "NIS-Naftagas"-a je sredinom devedesetih godina donelo odluku da organizuje slikarsku koloniju. Namera je bila da to bude velika Kolonija, koja okuplja velika imena, da bude tradicionalna, sa velikim brojem tema i učesnika. Plemenita namera, da na jednom mestu okupi najeminentnije umetnike Srbije i okruženja, iskrena želja da Kolonija postane tradicionalno okupljalište vrhunskih umetnika, u želji da svoje radne prostore učini humanim i plemenitim, sveukupno je imalo za cilj afirmaciju umetnika, vrhunske umetnosti i kulture uopšte.

U ovom momentu kada se sumiraju rezultati rada Kolonije, mora se konstatovati da je ona apsolutno ispunila postavljene ciljeve. Pre svega postala je punoletna i tradicionalna. U njenom radu u dvadesetogodišnjem periodu, uzelo je učešće preko 200 razlučitih slikara koji su naslikali preko 1000 dela. Kolonija je realizovana u prvom periodu u Bečićima, u organizaciji Velje Bugarina, a kasnije, zbog nastalih okolnosti, u okolini Novog Sada. Zadnjih nekoliko godina Kolonija se održava na Zlatiboru.

"NIS-Naftagas" je sve vreme vodio vrhunsku brigu o organizaciji Kolonije i afirmaciji dela nastalih u Koloniji, kroz stvaranje vrhunskih uslova za rad, organizaciju izložbi, veliku produkciju kataloga, kalendara, mapa, čestitki, itd.

 

Možete pogledati fotografije sa otvaranja prve u nizu "Nis-Naftagas" slikarske kolonije koja je održana 1995. godine.